Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола обеща днес да наложи нови

...
Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола обеща днес да наложи нови
Коментари Харесай

Роберта Мецола представи план за справяне с корупцията в ЕП

Председателката на Европейския парламент Роберта Мецола обеща през днешния ден да наложи нови правила за битка с корупцията, откакто членове на Екологичен потенциал бяха въвлечени в скандал за подкупи, обвързван с Катар и Мароко.

Мецола откри пленарната сесия на Народното събрание в Страсбург, до момента в който белгийските следователи не престават да проверяват хипотетични парични подкупи на депутати.

Тя даде обещание да обезпечи повече бистрота и отчетност - с " метод в първа стъпка ", който ще включва по-засилен надзор върху " представляващите трети страни и техните ползи ".

Нейното гледище, че " това е началото, а не краят ", последва рецензиите на доста членове на Екологичен потенциал и наблюдаващи, че подхванатите от нея ограничения не отиват задоволително надалеч, с цел да се възвърне публичното доверие в институцията.

Парламентът е разтресен от абсурда, който избухна преди месец с ареста на един от 14-те заместник-председатели на Мецола, откакто белгийската полиция нахлу в домовете и офисите на няколко сегашни и някогашни евродепутати, парламентарни сътрудници и ръководители на неправителствени организации, които работят с депутати. Претърсванията бяха разпоредени като част от следствието на белгийската прокуратура за подкупи в Европейския парламент в интерес на Катар и Мароко. При полицейските обиски са открити 1,5 млн. евро в брой.

Катар отхвърля да има каквато и да е роля в каквито и да е нарушавания по случая. Мароко декларира, че е обект на голословни " медийни офанзиви " по отношение на обвиняванията.

Един от заместник-председателите на Мецола, гръцкият евродепутат Ева Кайли, също съобщи посредством юриста си, че не знае нищо за парите в брой, открити в дома ѝ. Тя остава в ареста дружно с трима други обвинени: Франческо Джорджи, парламентарен помощник, някогашният евродепутат Пиер Антонио Панцери и Николо Фига-Таламанка, началник на неправителствена организация, обвинена в осъществяването на заплащания към евродепутати. И тримата обвинени мъже са италианци. Според известие на белгийска медия Джорджи е направил самопризнание. Всички те са упрекнати в Белгия в " незаконна организация, корупция и пране на пари ". Гърция и Италия са почнали свои лични следствия.

Мерките на Мецола имат за цел да " покачат честността, независимостта и отчетността " в Народното събрание.

Тя употребява първата сесия на Народното събрание през 2023 година във френския град Страсбург, с цел да изброи препоръчаните ограничения, които включват повече инспекции на това кой получава достъп до парламентарните пространства и възбрана на дейностите на членовете на Екологичен потенциал с страни отвън Европейски Съюз, " които биха могли да основат борба " със служебните им отговорности. Финансите на депутатите ще се заявяват обществено и ще има " повече образования за подаване на сигнали за нередности ", сподели тя.

Мецола изрази вяра, че измененията ще подчертаят " решаващата роля на членовете на Екологичен потенциал в процеса на взимане на решения в Европа и нашата роля да създадем живота на европейците малко по-сигурен, малко по-справедлив и малко по-равноправен ".

Алберто Алемано, професор по право на Европейски Съюз във френското бизнес учебно заведение HEC, изрази песимизъм, че " тези няколко правила " ще трансформират политическата просвета на Народното събрание.

" Очаквахме по-сериозна, по-структурна реакция ", сподели той пред Агенция Франс Прес.

Някои евродепутати обявиха, че е назрял моментът за основаване на орган на Европейски Съюз, който да подсигурява прозрачността във всички институции на Европейския съюз. Подобна концепция е била предлагана от Европейската комисия в предишното, само че по този начин и не е била осъществена.

Съпредседателката на групата на левите в Европейския парламент Манон Обри съобщи, че първичните обвинявания, ориентирани към Катар, са " единствено върхът на айсберга ", като се имат поради по-късните обвинявания за Мароко. Тя сподели, че в случай че не се организира неотложен спор в пленарната сесия по абсурда, това рискува да подкопае още повече доверието в Народното събрание. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР